Д-р Ботев: Хората предпочитат да си направят една ваксина

Преболедувалите боледуват 10-15 пъти по-малко, отколкото ваксинираните
33

България остава на дъното в Европа по процент на ваксинирано население. Същевременно данни на Министерството на здравеопазването показват, че все повече българи предпочитат еднодозовата ваксина срещу Ковид-19.

"Произведени са 5 млрд. ваксини и са приложени върху 2 млрд. души. Имаме един голям опит с всичко, което се случва. В генерален аспект има решение - да се развиват РНК ваксините, поради това, че те се произвеждат много бързо", заяви хематологът д-р Чавдар Ботев в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Той уточни, че е важно да знаем каква част от населението е преболедувало Ковид-19.

"В Индия се изследва населението и се установи, че около 2/3 от хората имат антитела. Хората, които са преболедували, боледуват 10-15 пъти по-малко отколкото ваксинираните. Това е една група от населението, която ние трябва да определим в България. Особено с еднодозовите ваксини може да постигнем един имунитет, който да предпази населението", коментира още д-р Ботев.

По думите му ваксината на Janssen е показала много добра ефективност при Делта варианта - 93%, която е по-добра дори от тази на Pfizer.

"Хората предпочитат да си направят една ваксина. Важно е да се използват иРНК ваксините, защото са много добри. При Pfizer се установи, че се постига имунитет, който е малко по-краткотраен, затова вече в САЩ се говори за задължително трета доза", уточни още хематологът.

Специалистът изрази мнение, че у нас в последните дни положението с броя на новите болни се задържа и ако спазваме по-добри мерки - "да носим маски, да се опитаме да се ваксинираме, всичко би било много добре".

Относно ваксинацията на децата той посочи, че те не са еднородна група и има такива, които са с различни заболявания, за които е добре да бъде поставена ваксина, тъй като са с повишен риск.

"Представете си, че основната част от хората, които умират, са по-възрастни. Ние трябва да се съсредоточим върху тях, тоест те да бъдат ваксинирани. Ваксина като Moderna при хора на 69 г. осигурява имунитет за 3 месеца, тоест след третия месец нямаме антитела. Това са хора, които трябва да се пазят и ние трябва да ги ограничаваме", обясни хематологът.

Д-р Ботев отбеляза, че в действителност съществуват определени медикаменти, които са много ефективни срещу Ковид-19.

"Но едно лекарство е достъпно тогава, когато е на пазара. Трябва много сериозна финансова институция да застане зад него и да го докара до финал. При това лекарство шансове има, защото освен от Израел е подкрепено и от Гърция. Те са във фаза 3 и данните действително са много добри", уточни д-р Ботев пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В дом за възрастни хора в Оберхаузен Германия трима от обитателите е трябвало да бъдат реанимирани след поставяне на третата бустерна доза от ваксината. Единият от реанимираните е починал. Съобщение в Berliner Morgen Post от 08.09.21 19:12 часа.
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз пък предпочитам ваксината, която баба ми препоръчваше против настинка - греяно червено вино с черен пипер. А за профилактика може ракия, мастика, уиски и джин....
24
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз пък предпочитам по-иновативната, високотехнологична , макар и с 2 дози.
23
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който отказва ваксина срещу ковид е самоубиец!
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ром'с Да бе, баш от СЗО трябва да се осведомяват! Ти не си добре, човек, такава доверчивост не е здравословна!
21
4
 
9
 
! Отговори
Ром'с преди 2 години
Докъде стигна бг образование... различно всички профессори виждат нещата за ваксинацията, все едно са учили в различни институти,но не и медецинския... лошо, много лошо.. . Има СЗО, има английски, американски.... издания... та да четат какво пищат там тези които са учили в медицинските вузове... .
20
2
 
15
 
! Отговори
Пенчо преди 2 години
С еднодозова ваксина в мивката за наши хора вземаш лесно сертификатчето ;)
19
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксина като Moderna при хора на 69 г. осигурява имунитет за 3 месеца, тоест след третия месец нямаме антитела. Това са хора, които трябва да се пазят и ние трябва да ги ограничаваме", обясни хематологът.-----------------------=================--------------------------------Глупости, точно за Модерна вчера казаха, че антителата почти не намаляват след 3 месеца. Трябва да има цензура на мненията на цвъркащите рекламни агенти на Инвермектин-а, поне докато трае извънредното положение.
18
2
 
20
 
! Отговори
Жалко за народа преди 2 години
Ботев, пак нещо не си разбрал. Хората предпочитат да не ги ваксинират изобщо.
17
21
 
7
 
! Отговори
Краси преди 2 години
В РБ процентът на *** е най-голям ,сравнен с народите в Европа!Затова сме " на дъното" по % ваксинирани !
16
10
 
32
 
! Отговори
Хората преди 2 години
не искат нито една доза, от никоя марка....И престанете да лъжете......Всичките случаи в болниците са на ваксинирани /отровени/......Но всички мълчат от страх да кажат ИСТИНАТА......
15
0
 
38
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ВЧЕРА АКАДЕМИК ПЕДРУНОВ НИ УБЕЖДАВАШЕ ТОЧНО В ОБРАТНОТО, ЧЕ ПРЕКАРАЛИТЕ ВИРУСА ТРЯБВА ПЪРВИ ДА СЕ ВАКСИНИРАТ! СЕГА ТОЯ КАЗВА, ЧЕ ПРЕКАРАЛИТЕ ВИРУСА СА МНОГО ПО-ЗАЩИТЕНИ! ЯВНО СЕ ДАВА ИЗЯВА НЕ ВСЕКИ И ВСЕКИ СИ ПЛЯМПА КАКВОТО МУ СКИМНЕ!
14
0
 
27
 
! Отговори
Избор трябва да има! преди 2 години
До не съм професор 14: Точно това е хубавото на света, в който живеем. Всеки може сам да избере за себе си и да носи последствията за решенията си. Информация има колкото искаш, четеш, мислиш - избираш!
13
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксините създават имунитет за 3 месеца!!! Тоест на всеки три месеца трябва да се ваксинираме? Тия не са наред.
12
0
 
31
 
! Отговори
не съм професор преди 2 години
"В Индия се изследва населението и се установи, че около 2/3 от хората имат антитела. Хората, които са преболедували, боледуват 10-15 пъти по-малко отколкото ваксинираните."А така! А сега ние, дето не сме лекари и професори кого да слушаме? Едни лекари и професори казват "Тоз който се ваксинира, той не умира!" А пък други лекари и професори ни казват "Тоз който преболедува да се ваксинира не си струва!" На кого да вярваме?
11
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съдейки по процента ваксинирани и по излятите ваксини в мивките, хората искат 0
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В интервюто повдига много интересен въпрос. Казва, че има преболедували с ненормално високи антитела, което е възможно да е начало на автоимунно заболяване. И понеже наблюдава такива, а и те често са с постковид, ще направи изследвания. Хубаво, че някой се сеща да прави изследвания по такива въпроси. Обаче се чудя: ако тези хора наистина развиват автоимунно заболяване, как би им се отразила ваксина в този период? Няма ли повече да им навреди?
9
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И аз предпочитам Ковида, вместо ваксина. Дори нарочно контактувах с нововаксинирани и съм почти сигурен, че ме заразиха, защото преболедувах 2 седмици. Само 2 дена бяха малко по-кофти, но нищо страшно
8
24
 
4
 
! Отговори
хмм преди 2 години
най-добрата ваксина е тази, която е бита, а не излята в мивката
7
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предпочитам Ковид, отколкото ваксина. Да се чувствам два дена като ***. Не мерси. Предпочитам да си кихам и да си бърша носа.